Of het nu gaat om gecontroleerd ontgassen en ontluchten van huisaansluitingen en aanvoerleidingen, het veilig legen van LPG-tanks of de verbranding van waterstof: onze mobiele fakkelinstallaties S, M en L bieden passende oplossingen. Hieronder beantwoorden we de belangrijkste vragen over mobiele fakkelinstallaties, inclusief details, verschillen en de eisen van de nieuwe EU-methaanemissieverordening.
Welke rol speelt de EU-methaanverordening bij affakkelen?
De EU-methaanverordening, officieel aangenomen als Verordening (EU) 2024/1787, heeft als doel methaanemissies in de energiesector te verminderen. Een belangrijk onderdeel van de verordening betreft het gebruik van blowers en fakkelinstallaties in de gassector. Het routinematig afblazen van methaan wordt verboden, en affakkelen is alleen toegestaan als aan strikte eisen wordt voldaan. Naast de basisvoorwaarden (bijvoorbeeld wanneer het technisch niet mogelijk is om het gas te verpompen of bij een incident) gelden strengere eisen voor de affakkelapparatuur. Onze fakkelinstallaties voldoen aan deze eisen en dragen zo bij aan een hoge efficiëntie en veilig gebruik tijdens werkzaamheden.
Wat betekent “H2 ready”?
Met het geplande en toenemende gebruik van waterstof in de infrasector nemen de eisen voor veilige fakkeltechniek toe. Onze fakkelinstallaties zijn ontworpen voor waterstof en waterstofmengsels:
- Fakkelinstallatie S en M: geschikt voor 100% waterstof (H2).
- Fakkelinstallatie L – CH4: H2 ready, d.w.z. geschikt voor maximaal 30% waterstofbijmenging in aardgas.
- Fakkelinstallatie XL: geschikt voor 100% waterstof (H2).
Deze flexibiliteit maakt het mogelijk onze fakkelinstallaties in verschillende scenario’s te gebruiken, waarmee ze voldoen aan zowel huidige als toekomstige eisen.
Welk fakkelmodel heeft welke doorstroomsnelheid en hoe lang duurt een affakkelproces?
De volumestroom of doorvoercapaciteit van onze mobiele fakkelinstallaties hangt sterk af van de druk in de leiding, het type gas en het model van de fakkelinstallatie:
- Fakkelinstallatie S: ca. 8 Nm³/h methaan bij een druk van 1 bar.
- Fakkelinstallatie M: ca. 40 Nm³/h methaan bij een druk van 1 bar.
- Fakkelinstallatie L: ca. 800 Nm³/h methaan bij een inlaatdruk van meer dan 2 bar (voor de drukregelaar).
De duur van een affakkelproces, bijvoorbeeld bij het drukloos maken van een pijpleiding, hangt af van het gekozen fakkelmodel, het leidingvolume en de leidingdruk. Voor een precieze berekening van de fakkelduur raden we onze Esders Connect-app aan. De ‘fakkelduurcalculator’ bevindt zich onder de tools en berekent de minimale fakkelduur door de leidingdiameter, lengte en begin- en doeldruk in te voeren.
(De tijden voor de fakkelinstallaties S en M worden momenteel weergegeven. De fakkeltijd voor model L volgt op een later moment.)
Waarom heb je een terugslagbeveiliging nodig bij affakkelen?
De terugslagbeveiliging (of vlamdover) is een essentieel veiligheidselement van al onze fakkelinstallaties. Deze voorkomt dat een vlam terug de fakkel inslaat naar de leiding of de aangesloten tank, wat anders tot gevaarlijke deflagraties en mogelijke detonaties kan leiden. In al onze mobiele fakkelinstallaties is standaard een geschikte terugslagbeveiliging ingebouwd.De werking hebben we in deze blogpost uitgebreid uitgelegd.
Waarom zijn onze mobiele fakkelinstallaties S en M zo compact?
Onze fakkelinstallaties zijn ontworpen om echt mobiel en veelzijdig te zijn. Het was belangrijk voor ons om ze eenvoudig op te zetten en gemakkelijk te transporteren. De fakkelinstallatie S en M kunnen in een handige draagkoffer worden vervoerd, samen met de benodigde accessoires. Met slechts een paar eenvoudige stappen kunnen de fakkels overal worden opgezet.
Kunnen onze fakkelinstallaties ook koudemiddelen affakkelen?
Ja, het affakkelen van koudemiddelen zoals R290 (propaan) of R600/R600a (butaan) is zonder problemen mogelijk. Bij deze koelmiddelen vormt ongecontroleerd afblazen een gevaar voor mensen in de directe omgeving, doordat sterk ontvlambare gaswolken ongecontroleerd ontsnappen. Gecontroleerd affakkelen van deze gassen draagt bij aan de veiligheid van mensen en het milieu.
Het affakkelen van andere koudemiddelen wordt echter niet aanbevolen, omdat daarbij schadelijke en soms kankerverwekkende verbindingen kunnen ontstaan. Deze koudemiddelen moeten vaak op een duurzame manier apart worden verzameld en afgevoerd.
Op de afbeelding is de Fakkelinstallatie M te zien.
Kunnen onze fakkelinstallaties ook veilig worden gebruikt voor het buiten gebruik stellen van huisaansluitingen?
Ja, met de fakkelinstallatie S kunnen huisaansluitingen eenvoudig buiten gebruik worden gesteld. Bij de hogere doorvoersnelheid van de fakkelinstallatie M kan echter de stromingsbegrenzer worden geactiveerd bij huisaansluitingen. Voor deze toepassing raden we daarom aan de fakkelinstallatie M te combineren met een geschikte EPDM-slang en een speciale adapter. Met deze opstelling kan een huisaansluiting veilig gasvrij worden gemaakt.
Meer accessoires en informatie vind je onderaan de respectieve productpagina.
Verder toebehoren en informatie vindt u altijd onderaan de betreffende productpagina.
Innovatief en veilig met Esders
Mobiele fakkelinstallaties bieden een efficiënte, veilige en milieuvriendelijke oplossing om methaanemissies te verminderen en te voldoen aan de eisen van de EU-methaanverordening. Met geavanceerde veiligheidskenmerken en de mogelijkheid om verschillende gassen en gasmengsels te verbranden, zijn onze fakkelinstallaties een betrouwbare en praktische oplossing voor de infra- en installatiesector.