Inhoudsopgave
De eisen voor de veiligheid-gerelateerde inspectie van gasleidingen in Nederland voor de levering van aardgas aan het publiek en de industrie zijn zeer hoog. De technische voorschriften van de NEN (bijv. NEN 7244-1), die momenteel worden herzien, hebben dit al jaren gegarandeerd.
De EU-verordening inzake de vermindering van methaanemissies in de energiesector, die onlangs in werking is getreden, heeft nu nog strengere eisen toegevoegd. Het doel is om het milieu te beschermen tegen de schadelijke methaanemissies die ontsnappen uit lekkende installaties & leidingen.
Nu worden de voorwaarden verder aangescherpt door de onlangs in werking getreden EU-verordening voor het verminderen van methaanemissies in de energiesector. Het doel is om het milieu te beschermen tegen de klimaatschadelijke methaanemissies die ontsnappen uit lekkende gasinstallaties.
Uitdagingen voor netbeheerder en dienstverleners
Dit alles vormt grote uitdagingen voor netbeheerders en hun dienstverleners, die aan de eisen moeten voldoen vanuit zowel een veiligheids- als milieuperspectief. Een extra uitdaging is het voldoen aan de soms zeer korte deadlines voor de inspectie en reparatie (Leak Detection And Repair, LDAR) van gasleidingen met het al beperkte aantal gespecialiseerde personeelsleden.
Een mogelijke oplossing is het gebruik van de nieuwste digitale technologie om het beschikbare personeel efficiënter in te zetten. Esders B.V. biedt hiervoor verschillende opties aan. We hebben de basisaspecten van gasleidingnetwerkinspecties en nieuwe technologieën al besproken in eerdere blogartikelen.
NEN-regels en digitale documentatie voor leidingnetwerken
De technische voorschriften van de NEN, zoals NEN 7244-1, NEN 7244-2, NEN 7244-3 en NEN 7244-4, bevatten uitgebreide normen voor de digitale documentatie van leidingen. Dit omvat o.a. de inspectie van leidingen in gebruik op lekken, die digitaal in kaart gebracht en gedocumenteerd kunnen worden met GIS-software (Geografisch Informatiesysteem).
Esders B.V. biedt hiervoor de Esders Pi NOTE-software aan, die specifiek is ontworpen voor gebruik in Duitsland. De leidinggegevens, zoals het type en de locatie van de gasleidingen en, indien nodig, andere ALKIS-gegevens (Officieel Kadaster Informatie Systeem in Duitsland), worden vooraf geïmporteerd in de Esders Pi NOTE. De software wordt vervolgens geïnstalleerd op een zogenaamde Toughbook (een buitenbestendige PC) en beschikbaar gesteld voor gebruik met de gasdetector. Voor het gebruik van de gasdetector is daarnaast ook een specifieke sonde nodig. De digitalisering stopt niet bij deze apparaten; de HUNTER en Laser HUNTER, in combinatie met de Esders Pi NOTE-software, bieden de mogelijkheid om de gemeten waarden van het apparaat naar de Toughbook te spiegelen
De voordelen van digitale meetwaardenregistratie en monitoring
Het spiegelen van de meetwaarden biedt voordelen, omdat de gasinspecteurs dan niet op twee apparaten hoeven te letten, maar alleen op de Toughbook. Dit geeft hen meer tijd om zich te concentreren op het netwerk en de huidige verkeerssituatie, zodat ze zichzelf of andere weggebruikers niet in gevaar brengen. Voor het draagcomfort worden de meetapparaten vaak met geschikte riemen of draagsystemen op het lichaam gedragen, aan de zijkant van de heup of op de rug. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om de meetwaarden continu in de gaten te houden. Als de alarmdrempel die in de gasdetector is ingesteld, wordt overschreden door een mogelijk gaslek, verschijnt er een overeenkomstig bericht op de Toughbook. Samen met de hoge gevoeligheid van het meetapparaat zorgt dit ervoor dat er geen lekkages over het hoofd worden gezien.
Naast de Esders Pi NOTE zijn er andere GIS-softwareoplossingen op de markt die door gasdetectors worden gebruikt. Wanneer een van deze softwareoplossingen wordt gebruikt in combinatie met een Esders-gasdetector, kunnen de meetwaarden van de gasdetector ook op de Toughbook worden gespiegeld. Dit vereist de optie “Remote Control” in de HUNTER of Laser HUNTER en de Esders Connect-app.
Compatibiliteit en remote control met de Esders Connect-app
Als het apparaat correct is geconfigureerd en de verbinding actief is, maakt de app de live weergave van de meetwaarden van de gasdetector mogelijk. Deze kunnen parallel aan de GIS-software op een gebruiksvriendelijke manier in een klein venster op het Toughbook-scherm worden weergegeven. Ook hier worden alarmen van het meetapparaat naar de Toughbook verzonden, zodat er geen lekkage over het hoofd wordt gezien. De gasdetector kan zelfs op afstand worden bediend via de app, bijvoorbeeld om alarmen te deactiveren. In een werksituatie kan dit een uitdaging zijn, bijvoorbeeld wanneer het apparaat op de rug wordt gedragen.
Hoe gebruik ik de Remote Control-optie?
Ongeacht de gebruikte GIS-software bieden we een oplossing voor het overbrengen van de meetwaarden van de gasdetector naar het mobiele apparaat, waardoor we bijdragen aan de digitalisering en verhoogde efficiëntie van gasleidingnetwerkinspecties. De software is compatibel met alle gangbare besturingssystemen (Windows, Android, iOS). Neem contact met ons op voor alle details!