Inhoudsopgave
Essentiële rol van OLLI in veiligheid
Waterstofbijmenging en nieuwe uitdagingen
Betrouwbaarheid in actie: Reactiesnelheid en veiligheid
Download onze OLLI brochure
Displaytest en functionaliteitcontrole van de gasdetectiemeter
Vlak na ontvangst van een storingsopdracht vanuit het meldpunt, en voordat de storingsdienst ter plaatse arriveert, is het essentieel dat de juiste gasdetectiemeter wordt meegenomen. Een cruciale stap hierbij is het uitvoeren van een korte displaytest om de goede werking van het gasdetectiesysteem te waarborgen. Tijdens deze test wordt het apparaat visueel geïnspecteerd op beschadigingen en kortstondig blootgesteld aan een passend testgas om de reactie van het apparaat te verifiëren. Tevens wordt de geïntegreerde pomp onderworpen aan een functioneel testproces. In het geval van de OLLI-gasdetectiemeter kunnen beide stappen eenvoudig worden uitgevoerd via de “Bump Test”-functie, die direct toegankelijk is vanuit het hoofdmenu, zoals beschreven in de bijbehorende handleiding.
Betrouwbare gasdetectiemeting via displaytest
Bij het beheer van storingsmeldingen is het van cruciaal belang dat de storingsdienst goed is uitgerust met een operationele gasdetectiemeter. Voorafgaand aan het arriveren op de locatie van de storing, dient de storingsdienst een displaytest uit te voeren om de correcte functionaliteit van het gasdetectiesysteem te bevestigen. Gedurende deze evaluatie wordt het apparaat zorgvuldig geïnspecteerd op eventuele fysieke schade. Bovendien ondergaat het apparaat een korte test met een geschikt test gas om de juiste reactie te verifiëren. Ook de ingebouwde pomp wordt getest om te verzekeren dat deze naar behoren functioneert. Voor de OLLI-gasdetectiemeter kan dit proces moeiteloos worden voltooid via de intuïtieve “Bump Test”-optie in het hoofdmenu, waarbij de specifieke instructies in de bijbehorende handleiding kunnen worden geraadpleegd.
Vrij meting met behulp van Gasdetectiemeter: Veiligheidsprotocol
Bij aankomst op de storingssite wordt eerst een “vrij meting” uitgevoerd. Dit omvat het gebruik van een geschikte gasdetectiemeter om te beoordelen of er een potentieel explosieve atmosfeer aanwezig is. Het is raadzaam een apparaat te kiezen dat gecertificeerd is voor explosiebeveiliging volgens de NEN-EN 60079-29-1 norm. De OLLI gasdetectiemeter is een voorbeeld van zo’n gecertificeerd apparaat. Met behulp van het menu-item “Werkruimtebewaking” kan het meten worden gestart terwijl men onderweg is naar de storingssite, mits de eerdere displaytest succesvol is verlopen. De sensoren hebben namelijk tijd nodig om te stabiliseren. Dit bespaart kostbare tijd op de locatie zelf.
Zorgvuldige benadering van metingen
Efficiëntie en Veiligheid met OLLI Gasdetectiemeter
Download onze voorbeeld Offerte van de OLLI
H2-bijmenging met aardgas: Betrouwbare metingen met de gasdetectiemeter
Veilige Inzet van gasdetectiemeter OLLI met H2-bijmenging
Als fabrikant van de OLLI kunnen we na interne tests het veilige gebruik van dit meetinstrument aanraden, zelfs bij een bijmenging tot 30 vol.-% waterstof. Niet-intrinsieke meetinstrumenten die afhankelijk zijn van infraroodsensoren om explosieve omgevingen te monitoren, hebben duidelijke tekortkomingen in deze context, aangezien infraroodsensoren geen waterstof kunnen detecteren. Desalniettemin zijn er enkele aandachtspunten bij het inzetten van de OLLI in de hierboven beschreven configuratie. Het is van belang om te beseffen dat de OLLI gasdetectiemeter een krachtige en veelzijdige tool is, maar zoals bij alle meetapparatuur dienen gebruikers zich bewust te zijn van de specifieke toepassingsvereisten en -beperkingen.
- De mix van waterstof en aardgas beïnvloedt de onderste explosiegrens (LEL), waarbij waterstof een LEL heeft van 4% van het volume en methaan (het hoofdbestanddeel van aardgas) een LEL van 4,4% van het volume heeft.
- Om tijdig te waarschuwen voor een mogelijk explosieve atmosfeer, wordt aanbevolen de alarmdrempels met ongeveer 5% LEL, mogelijk zelfs 10% LEL, te verlagen.